29. mrt, 2015

Synchroniciteit, het is zoveel meer dan alleen toeval.

Mijn jongste zus, zei jaren terug eens tegen me "ik geloof niet in toeval". Dat jij je voeten hebt verbrand is dat toeval of is er iets meer aan de hand geweest. 

Jaren later heb ik hierop het antwoord gekregen toen ik C.G. Jung bestudeerde, het was sycnchroniciteit. Zoveel groter dan alleen een toevallige gebeurtenis. 

Dit wil ik deze week graag met jullie delen. Zie hier een prachtige beschrijving van de synchroniciteit en de manier waarop Jung deze beleefde en de manier waarop wij hem iedere dag mogen ervaren. 

Het is al weer een halve eeuw geleden dat een goudgekleurde tor tegen het raam tikte van de praktijkruimte van C.G. Jung. Een patiënte had hem zojuist verteld over een droom waarin ze een gouden scarabee ten geschenke had gekregen. Weinig mensen zouden aandacht aan het getik hebben besteed. En nog minder zouden er meer in hebben gezien dan stom toeval. De Zwitserse psychiater dacht er anders over. Hij blies een oud idee uit de Chinese, Griekse en Westerse filosofie nieuw leven in, onder de naam: synchroniciteit.

“Kijk”, zei de Zwitserse psychiater C.G. Jung in juli 1955 tegen een verslaggever van een Zwitserse krant. “Ik weet dat ik hier zit en met u aan het praten ben en u weet hetzelfde. Tussen ons heeft een uitwisseling van woorden plaats. Maar behalve onze woorden zijn er zoveel andere dingen die zich van de een naar de ander bewegen: gevoelens, beelden, gedeelten van de ziel. Als we ons verlaten op de natuurwetenschap en de zogenaamde realistische kijk op de wereld, zijn we ons er vaak niet van bewust hoezeer we abstraheren en isoleren. De ware werkelijkheid kan men alleen geestelijk benaderen.”

Voor meer verbijsterende verhalen zie mijn bron:

http://www.vruchtbareaarde.nl/jung/